STEP/DIR CNC-VEZÉRLŐ   PC-BŐL !

 

Sikerült megoldani a „drága cnc-vezérlő elektronika-problémát” !

 

Általában egy otthon használatos hobby-szerű „cnc-munkaállomás” felépítése :

 

 

PC, amin tetszőleges, Step/dir elven működő cnc-vezérlő program fut.

Step/dir elven működő cnc-vezérlő elektronika

Cnc (maró-eszterga) -gép

 

Nah, eddig nem sok újat mondtam el. Nem akarom boncolgatni hogy mi mennyibe kerül mivel nagyra becsülöm egyes emberek munkásságát akik ilyeneket gyártanak, fejlesztgetnek!

A lényeg hogy a cnc-vezérlő elektronika pótlására találtam ki egy módszert, ami alig kerül pár ezer Ft-ba,  nem kell több tíz-ezret költeni eme egy cnc-gép nélkülözhetetlen építőkövére.

 

Így néz ki a megoldás :

 

PC, amin tetszőleges, Step/dir elven működő cnc-vezérlő program.

PC (!!), ami a Step/dir jeleket dolgozza fel

Cnc (maró-eszterga) -gép

 

 

Hardver:

A pc, amin tetszőleges cnc-vezérlő szoftverek futnak, a népszerű elven, lpt-n keresztül továbbítja a stepdir jeleket a vezérlőnek, ami ez esetben szintén egy pc. A megvezérelt pc programból dolgozza fel a step/dir jeleket, és ennek függvényében hajtja a léptetőmotorokat a fet-tranzisztorok által.

Technika: Nevezzük 1-es pc-nek amin a maróprogram fut, és 2-es pc-nek ami a vezérlőelektronikát helyettesíti. A 2-es pc 2 lpt port segítségével bonyolítja le a ki/bemenő jeleket . A 2 lpt port így alkamas 24 ki-, és 10 bemenő jel feldolgozására.

Az 1-es pc lpt porton a megszokott módon, az adatvezetékeken küldözgeti a step/dir jeleket, ami a 2-es pc bemenő szálaira csatlakozik tranzisztoros leválasztással. Jelenleg 3 tengelyes cnc-géphez van megépítve a vezérlő-pc, így 6 bemenő szál step/dir jeleknek van lefoglalva, 12 kimenő pedig a 12 fet-tranzisztornak, ami a 3 unipoláris motor x 4 tekercs –re csatlakozik.

 

Szoftver:

Az egész folyamathoz (ami a vezérlő-elektronikák esetében egy pic, vagy léptető-ic), basicben írtam programot. Ez a lelke. Ez a program dolgozza fel a step/dir jeleket, és továbbítja a motoroknak. A program már most, „ifju” korában is sokmindenre képes.

-         állítható 1 tekercs, avagy 2 tekercs üzemeltetés  (2 tekerccsel nagyobb a nyomaték)

-         fékezés ki/be kapcsolás , bekapcsolás esetén átlag impulzus állítási lehetőség, bár egyelőre sajnos elég szűkreszabott határok között L (Nem tévesztendő össze a PWM –el ,az jóval magasabb frekvencián dolgozik!!!!)

-         Ha monitort csatlakoztatunk a vezérlő-pc-re, akkor láthatjuk ,amint statisztikát vezet tengelyenként a sebességről (lépés/s-ban), és a relatív pozicióról ,ami nullázható. Ez hasznos lehet ha meg akarunk győződni cnc-szoftverünk pontosságáról.

-         Azáltal hogy akár felhasználófelülettel is rendelkezhet, jobban megismerhetjük, és nagyban nyerhetünk betekintést a  step/dir elvi működéséről.

-         Beavatkozhatunk, finomíthatjuk a folyamatot, KORLÁTLAN ÁLLÍTHATÓSÁGI lehetőség áll rendelkezésre (szemben egy vezérlőelektronikával, ami ugye jobb esetben is csak korlátoltan frissithető, behatárolt funkciókkal) Ez a technika „szabadabb”, hozzá nem értő is be tudja kalibrálni kevés hozzáértéssel is egy bizonyos célfeladatra, jobban hozzálehet „idomítani” minden sajátos cnc-mechanikához, ami ugye mindenkinél más és más lehet.

 

 

Előnyök:

-         akár egy régi, 286,386-os számítógépből is megépíthető a vezérlő, aminek piaci értéke 0, és beszerezhető tonnaszámra. A stabil működéshez elég a régi számítógépalaplap, számítógéptáp, és pl egy kislemezmeghajtó, vagy néhány megás winchester, és 2 db lpt port. Ennyi. Monitor, billentyűzet, egér nem kell ! És ezt a pack-ot könnyűszerrel  be lehet dobozolni ;kész is van a „vezérlő-elektronika”

 

-         nem kell komolyabb elektronikát építeni, csupán 12 db fet-tranzisztor , 6db bc-tranzisztor, és 24 db ellenállás szükségeltetik.

 

-         a program, ami működteti az egész folyamatot (ami a vezérlőelektronikák esetében a pic) könnyebben frissíthető, nem korlátolt semmiben. A program saját igény szerint alakítható.

 

-         Nem kell „érteni” hozzá ! Nem kell oprendszert elindíthani, kattintgatni, állítgatni…A vezérlő-pc kislemezről, vagy éppen winchesterről elindul magától. Betöltődik a dos, és elindul a mindössze 5 kbyte méretű exe kiterjesztésű program, és innentől kezdve munkaképes állapotba kerül, és úgy viselkedik, mintha egy cnc-vezérlő elektronika lenne , és nem került több tízezerbe !!!!!!!!!!

 

…és szerintem ez a leglényegesebb az egészben! Otthon, hobby célra, ez tűnik a legjobb megoldásnak .Az egész meg van max 5000 Ft-ból, de ez a „magas” árérték is csak akkor fordulhat elő, ha nem jó helyről vásárolunk J

 

Mach2-vel, Mach3-al, Kcam –al ki lett próbálva, tökéletesen működik, szolgáljanak a képek, videók bizonyítékul !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy igényesen kiforrott elektrtonika a „step/dir vezérlő PC-ből” megoldásra. Készítő : Szolnoki Tamás