Scannerből CNC 2000 Ft-ból !! -alias 2.gép

 

Nem adtam fel a tükörbe gravírozást. 3 tengelyes cnc marógépem, melyben sok-sok pénz, idő, energia, anyag volt, jól bevált anyagok hobby-szerű megmunkálására, de a tükörgravírozáshoz lassúnak bizonyult.

 

Így erre a célra egy „spec” gépet hoztam össze, ami nem került 2000 Ft-omba sem !!!! J

Olyan alkatrészekből sikerült összerakni, ami általában megtalálható otthon, a lomok között.

Hozzávalók:

2db régi scanner a mechanikához, lamináltpadló, cserépléc, gummantábla, mágneskapcsoló tekercse , fióksín, forrasztópáka.

 

 

Az elv egyszerű, a forraszópákába valami erős fémet pl acél hegyezek ki, és ezt, amikor felforrósodik, az elektromágnes lehúzza a tükörre, és leolvad róla a festékréteg. Ezen a ponton átlátszó lesz a tükör.

Olyan régi scannereket választottam, aminek 2db vezetősíne van. 500 Ft/darabért meg is kaptam a őket. J A tálca szintjét úgy oldottam meg, hogy néhány cm-es cserépléceket vágtam le 4db-ot (a lamináltpadló 4 sarkához), amiker átfúrtam 8-as fúróval, mint amekkora a vezetősínek átmérője is. És akkor ráfűztem egy sínre a 4 db árfúrt cseréplécdarabot, és sarokcsiszolóval síkra csiszoltam azt a felületet, ahova a lamináltpalót ragasztom. Így sikerült elérnem egy pontos tálcát. Nagyon könnyen mozognak a tengelyek, nem akadnak,  és alig-alig kotyognak ! A fa még jobb megoldásnak bizonyult, mint fémből persely.

A léptetőmotor az eredeti, scanneres, unipoláris. Jó áttétel, és sztem megbízható a bowdenes megoldás. Sajnos a felbontás nem túl nagy. L 14 lépés alatt tesz meg 1 mm-ert egy tengely.

 

Elektronika : közvetlenül a nyomtatóport adatvezetékei a fet-tranzisztorokra  mennek, ezek vezérlik a 2db léptetőmotort, +1 fet az elektromágnesenk, ami leüti a forrásztópákát.

 

Az működéshez persze saját program kellett, amit qbasicben írtam meg hozzá. 1bites (fekete-fehér) bmp fájllal dolgozik.

 

A kezelése pontosságot, odafigyelést igényel ! „Át kell érezni” J , és akkor hiba nélkül lehet vele dolgozni akár sorozatban.

Gyakorlatilag két tényező amire figyelni kell : kihegyezett acél hegyessége, és a tükör-hegy kezdeti távolsága.

 

Sebesség !

 

Ezt a részt külön ki szeretném emelni, mert közelítek már az álmom megvalósulásához, hogy nyomatás-sebességgel gravírozzon a gép. (attól azért persze messzi van még)

 

Egy példa:

510x530 képfelbontás ami 72mm x74mm, amiben egészen pontosan 72 891 képpont volt (ennyi leütés), pontosan 1 óra 4 perc alatt készítette el !

 

Nem tudom kinek mit mondtam most ezzel az adattal, de én már régóta kisérletezgetek a technikával, és eddig ilyen nagy sebességet soha nem értem még el !

 

 

Munka közben-video (10Mb, DivX)

(a videónak a mintavételije kisebb volt mint amilyen gyorsan mozog a forraszópáka !!J de a hangból meg lehet itélni a gyorsaságot)

 

 

 

 

 

 

 

(azért van alatta füzet, hogy látszódjék a kép ! Egyébként lefestem a hátulját fehér zománccal)

 

Többi munka itt : http://tukorgravirozas.fw.hu/  (bár az ott található munkák zömét nem ezzel a géppel készítettem)