Legelső cnc-gépem
  

A mechanika

A komplett mechanikát a hobbycnc.hu oldalon rendeltem meg. Bútorlapokból áll, és olyan  20 kg.

A vasból hegesztett vázat én készíttettettem a rezgőmérő elektronika megbízhtó működéséhez kellett, amiről majd később...
 

Az elektronika

A mechanika összeállítása után jött az elektronikai része. Gyakorlatilag, ami a számítógépet összeköti a cnc-gép léptetőmotorjaival, marómotorjával, végálláskapcsolókkal.

Igen, jól látható! IDE-kábelekbe vannak a tranzisztorok (irlz 24n fet-tranzisztor), ellenállások beleszúrkálva. Lehet, hogy nevetségesnek tűnik, de gyorsan össze lehet építeni az elektronikát, stabilan vannak rögzítve az elemek, és azt a kb 1A –t is bírja az IDE kábel.

Gondosan be vannak állítva ellenállásokkal az értékek, hogy így, optocsatoló nélkül se folyhasson 10mA –nál nagyobb áram a számítógép felé, ha esetleg valamelyik tranzisztor zárlatos lenne.
 

 

A program…

Természetesen a gép egyik cnc-vezérlő programmal sem kompatíbilis (sztem). : )
Nem step/dir elven kell az LPT kimeneti csatornáit címezni, hanem ugye minden tranzisztoronként ki/be

A megbízható dos alatt futó qbasicben írtam minden programot ami kellhet a munka során.

A MASTERGY-BMPGRAV gravírozóprogram itt kezdődött íródni.
 
 
 A számítógép

A számítógép egy 486dx,66Mhz,8Mb ram,300 Mb scsi winyo, 2db io kártya (a lptk-nek), win95 van rajta, de csak a hálózat miatt, mivel a különböző képszerkesztő programok a komolyabbik gépen vannak.. A munka dos alatt megy.

 

Rezgésmérő elektronika

Erre a technikai bravúrra nagyon büszke vagyok. Senki ne mondja, hogy egy bútorlapokból összerakott, úgymond „tökéletlen” cnc-gép századmilliméter pontossággal tud követni egy feltételezett tökéletesen sík anyagot. Ilyen anyag nem is létezik sztem, még pl. az üveg sem az, akár mennyire hihetetlen! Fa maráskor elégnek bizonyult a mikrokapcsolós átszkenelés, de üveggravírozásnál nem. Azon gondolkoztam, hogy mivel is lehetne a gép számára érzékeltetni azt, hogy milyen távolságra van az anyag a marófejtől. (hangsúlyozom, századmilliméterek számítanak!) Léteznek eszközök erre a célra, de feltételezem hogy nem olcsó egyik sem.

Biztos sokan emlékeznek a Commodore 64 számítógépre. Ennek a kazettás egységét, azaz magnójának az elektronikáját használtam fel. Nagyon egyszerű az egész! A lejátszófej helyére egy mikrofont kötöttem, amit a megmunkálandó anyagra kell tenni. És láss csodát, amint hozzáér a marófej az anyaghoz, abban a pillanatban rezgésbe jön az anyag, és az elektronika egy impulzust ad le, ami a számítógép számára egyértelmű jelzés, hogy hol az anyag. A c64-es magnóelektronikáját nem volt nehéz összekötni a számítógéppel, mert mind a kettő szabvány TTL jelszinten dolgozik. Akármilyen hihetetlennek is hangzik, halálpontosan dolgozik!!! Persze egy-két szabályt be kellett tartani az anyag le fogatásakor, mielőtt nem csináltattam vasvázat a gépnek. Legyen alatta, pl. szőnyegdarab , ami elszigeteli az anyagot a marómotor által keltett rezgéstől, ne legyen túl mereven rögzítve…. De ha ezekre az akusztikai tényezőkre gondosan odafigyeltem, nagy  pontosságra volt képes a gép!
De most, miután hegesztettettem egy vas vázat ,amire a függőleges, és balra-jobbra tengely van rögzítve, és az anyagmozgató tengely úgymond "másik testen" van, így a marómotor által keltett rezgés is teljesen 0 a rezgésmérő elektronika számára. Így, azt az alig 1-2% -os hibát  0-ra csökkentettem .

Ezen technikai bravúr segítségével nemcsak sík felületre, hanem pl üvegflakonra, vagy bármilyen ferde, egyenetlen, véletlenül sem sík anyagra tudok gravírozni, és még csak különböző kalkulációkat sem kell végezni előtte az anyag felületét illetően.

A piros dobozban a c64-es magnóelektronikája látható.

A mikrofon rá van erősítve egy felespohárra, és ez az egész egy üveglapra van ragasztva az akusztika, és a jobb illeszkedés miatt.
 

 


 

Sajnos vakuval nem tudtam rendesen lefényképezni a tükröket.

Van olyan tükör is, aminek a kimarás utás lefestem fehét zománccal a hátulját. 
 

És még egy kis "hab" a tortán, hogy nem kell a "festékkapargatáshoz" különösebb marófej. Én egy régi selejtes biciklikeréknek a küllőjét használom ! Nem kell nevetni, nem viccelek !
Lágy anyag, könnyen lehet tűhegyesre csiszolni, és lassan kopik az üvegen, nameg olcsó...
 
 

 


 

Természetesen a gép megépítése előtt sok szakirodalmat átolvastam a neten, plussz  voltak, akik segítettek, köszönet nekik, és hála !!
Szirty
Veres
László
Magi István