Állványos Fúróhoz vezérlőprogram
 

 

 

 


Funkció :

Legalább egy tengellyel rendelkező gépet mozgató furat-készítő program.

 

 

 

Program:

 

 

 

A leképezett programról nyilvánvalóvá válik szerintem minden. Egy léptetőmotorral felszerelt állványos fúrógép, vagy egy 3-tengelyes cnc-marógép z-tengelyét lehet fúrási, furatozási munkára bírni.

Nem összetett munkára, hanem sablonos fúrásra jó. Pl szériában kell ugyan azzal a furatbeállitással elvégezni több fúrást.

A fúrógép mechanikája, és a megmunkálandó anyagnak függvényében kell bekalibrálni az előtolásra, a marásra, és a forgács időközbeni leválására vonatkozó méreteket, sebességeket, egyéb beállításokat.

A műveletet elindítani, és vészmegállítani a SPACE billentyűn kívül egy külső kapcsolóval is lehetséges az egyszerűség végett.

Egy esztergályos üzemben levő, léptetőmotorral felszerelt állványos fúrógéphez az elektronikát, és programot, én készítettem, ahol az egyszerűség volt a fő szempont. Szériamunka volt ennek a kiváltó oka, ahol több ezer egyforma anyagon egyforma furatot készíteni.

A programot dos alatt írtam.

 

 

 

 

A doboz tartalma: 386-os alaplap, kisebb merevlemez háttértár(rajta dos,és a vezérlőprogram), 12V nagyáramú transzformátor, ennek az egyenirányító része, fet-tranzisztoros léptetőmotorhajtás, számítógéptápegység.

A vezérlőprogram ,a doboz, és tartalma saját munka, a motorfelszerelés lakatosszakmunka eredménye.

 

A állványosfúróra 1/3 (?? úgyemlékszem) áttétel, és 6.4Nm nyomatékú léptetőmotor van szerelve.

 

Képek a gépről, és a vezérlőről :